Traktamente

Traktamente får du för att täcka de fördyrande levnadsomkostnaderna under din tjänsteresa. Om du inte betalar en måltid själv så skall ditt traktamente reduceras. Fyll i de måltider som du har blivit bjuden på i reseräkningen under fliken måltider.
Traktamente utgår inte vid den vanliga verksamhetsorten. Den vanliga verksamhetsorten avser ett område inom ett avstånd av 50 km från arbetstagarens tjänsteställe bostad. Se anvisningarna till Inkomstskattelagen (IL).

I reseräkningen som du gör i KTH-RES anger du om du har betalat alla måltider själv. Detta betyder att du skall ha fullt traktamente utan reducering. Du måste kryssa i rutan Inga fria luncher/middagar för att intyga detta.

Utan kostförmån: Här kryssar du i måltid som du har blivit bjuden på och som är skattefri förmån, t ex hotellfrukost som ingår i rumspriset, intern/extern representation eller intern utbildning (max 7 dagar). T ex du blir bjuden på lunch och middag av konferensarrangören. Detta betyder att du skall ha ett reducerat traktamente för lunch och middag.

Med kostförmån: Här kryssar du i måltid du har blivit bjuden på och som är skattepliktig förmån, t ex du är på en konferens/extern utbildning där lunch och middag ingår i konferenspriset. KTH har i detta fall betalat måltiderna. Traktamentet skall reduceras och du skall förmånsbeskattas.

För mer information se www.skatteverket.se och regler för kostförmån.

Om hotellfrukost ingår i rumspriset blir du inte förmånsbeskattad för måltiden utan behöver bara göra ett måltidsavdrag på traktamentet (alltså utan kostförmån). För måltider på allmänna transportmedel, t.ex. flygmat görs ingen reducering av traktamentet.

Privat övernattning (nattraktamente): Kryssas i för varje natt du bor privat

Till sidans topp